Purin d’orties : fabrication et utilisation au potager

Purin d’orties : fabrication et utilisation au potager

Pour de nombreux jardiniers considèrent les orties (Urtica dioica) sont considérées comme des « mauvaises herbes » alors qu’il s’agit tout simplement d’une plante comme les autres. Mais sa multiplication rapide et sa tendance à tout envahir irrite. De plus, on ne sait pas toujours quoi en faire. Voici donc worden vaak als vervelend beschouwd.  Het is een ON-kruid.  Eigenlijk is het gewoon een plant als een ander maar omdat de plant zichzelf heel snel vermenigvuldigd en niet voor iedereen meteen een doel heeft, wordt het onkruid genoemd.  Maar als je de plant in je voordeel kunt gebruiken dan is deze prikkende plant voor mij een graag geziene gast in de moestuin.  Je kunt er thee van maken maar vooral je kunt er een gier van maken dat bomvol voedingsstoffen zit voor je planten.  Dus net als smeerwortelgier en heermoesgier waarover ik in eerdere artikels schreef, is ook netelgier onmisbaar in onze moestuinù.

Que contiennent les orties ?

Les orties contiennent plus ou moins les mêmes éléments nutritifs que ceux dont nous avons besoin pour être en bonne santé. Elles sont composées de minéraux, de flavonoïdes (des anti-oxydants), des protéines et de vitamines. Plus concrètement, on peut y retrouver les éléments suivants :

  • Chlorophylle
  • Azote
  • Fer
  • Potassium
  • Cuivre
  • Zinc
  • Magnésium
  • Calcium

Combinées aux vitamines A, B1, B5, C, D, E et K, les orties participent  is brandnetelgier een immuniteitsbouwer in je moestuin.  Een sterke moestuin valt minder snel ten prooi aan ziektes of beestjes.

Brandnetelgier maken
La méthode longue

Comment préparer le purin d’orties?

Il y a deux façons de préparer le purin d’orties : une rapide et une plus longue. dans les 2 cas, il vous faut…vous l’aurez deviné…des orties. Elles sont quasi omniprésentes au printemps et ne devraient donc pas être trop difficiles à trouver. Munissez vous quand même de gants et portez des vêtements couvrants pour procéder à la récolte. Faites bien attention à ce que les orties n’aient pas été pulvérisées par des produits chimiques. C’est souvent le cas le long des voies ferrées par exemple.

La méthode rapide pour préparer le purin d’orties

Prenez 30 g d’orties et plongez-les dans 25 cl d’eau bouillante. Remuez régulièrement pendant 20 à 60 minutes. Filtrez et ne gardez que le liquide que vous utiliserez comme purin. Les orties peuvent être mises au compost.  Diluez le liquide dans 2 ou 3 L d’eau (vous aurez ainsi une dilution de 1:10). Voilà, c’est prêt!

La méthode longue pour préparer le purin d’orties

Remplissez un seau de 10 L d’orties hachées et tassez bien. Posez un poids sur les orties (une dalle, un pavé…). Couvrez d’eau mais veillez bien à ce que le niveau ne dépasse pas les 3/4 du seau pour éviter que le mélange ne déborde lorsque le purin commence à mousser.

Utilisez de l’eau de pluie. L’eau de distribution contient en effet du chlore ce qui n’est pas bon pour votre préparation. Placez le seauebruik regenwater, leiding water bevat chloor en dat is niet goed voor je brouwsel.  Plaats je emmer in een half zonnige plaats weg van je huis.  Na een tijdje komt een vreselijke stank uit de emmer en dan wil je die niet om de haverklap in je neus.  Na een paar dagen begint je brandnetelgier te fermenteren.  Goed nieuws want dat is het signaal dat alle voedingsstoffen vrijgegeven worden aan het water.  Dat water, het brandnetelgier dat jij straks kunt gebruiken in je moestuin als meststof.

Het fermenteren gaat gepaard met schuim.  Roer regelmatig in het brouwsel.  Wanneer de steen je hindert, kun je hem verwijderen.  Hij heeft nu wel zijn werk gedaan.  Je mengsel heeft tot drie weken nodig bij koude temperaturen om optimaal te zijn, in de zomer doe je er maar 10 dagen over.  Stopt het bubbelen, dan is je brandnetelgier klaar voor gebruik.  Zeef het mengsel af en gebruik je brandnetelgier 1 deel op 10 delen water bij het water geven of gebruik brandnetelgier 1 deel op 20 delen water als bladvoeding.

Vidéo de 2015

Quand et pourquoi utiliser le purin d’orties au potager ?

We hebben een gratis meststof in de moestuin, heerlijk toch ?  Inderdaad, maar het goedje kan in bepaalde situatie ook meer kwaad dan goed doen.  Het gehalte aan ijzer is heel slecht voor je tomaten en je rozen bijvoorbeeld.  Door zijn hoog stikstof gehalte is brandnetelgier goed voor de bladgroei van planten.

Ik overloop eens hoe ik het gebruik in verschillende gewasgroepen.  Ik vermeld ook af en toe smeerwortelgier.  Het is handig om te vermelden dat brandnetels vroeger in de lente (half maart – begin april) beschikbaar zijn dan smeerwortel (mei).  En dat komt eigenlijk ook goed uit want in het begin van het seizoen ontwikkelen de plantjes vooral blad, iets wat brandnetelgier goed ondersteunt.  Het ogenblik dat aardappelen, uien, tomaten en andere vruchtgewassen kalium nodig hebben is er al voldoende tijd om smeerwortelgier te maken.

Légumes-racines

Bij deze gewassen gebruik ik quasi geen brandnetelgier.  Van de wortelgewassen eten we … uiteraard … de wortel of knol op.  Ik zou nog een uitzondering durven maken bij knolvenkel, knolselder en Rode biet omdat bij die planten de bladgroei toch ook belangrijk is voor het eindresultaat.  Wortelen en pastinaken zijn eerder fosfor liefhebbers en uien kalium liefhebbers.  De stikstof die de vruchtgewassen het jaar ervoor achterlieten is ruim voldoende.  Tot slot de ui-achtigen (ui, Sjalot, knoflook, …) zou ik eerder smeerwortelgier geven in plaats van brandnetelgier voor de kalium die de planten o zo graag hebben.

Légumineuses

Peulgewassen komen na de aardappelen als je het systeem van wisselteelt gebruikt.  Normaal gebruikte je bij die teelt ook veel organisch materiaal in de vorm van compost of stalmest.  Bij peulgewassen zou ik dus zeker geen brandnetelgier toevoegen.

Légumes-feuilles

Bladgewassen en brandnetelgier gaan heel goed samen.  Als je bodemstructuur goed opgebouwd is door een paar jaar consequent compost te gebruiken in je bedden, kun je bladgroenten zelfs uitsluitend op brandnetelgier kweken.  De kleur van je blad is dan je barometer.  Bleekgroene plantjes betekent, meer brandnetelgier geven, donkergroene plantjes betekent, even dimmen en puur water gebruiken.

Légumes-fruits

Zoals eerder gezegd hebben tomatenplanten niet zo graag ijzer, dus bij tomaten zou ik geen netelgier gebruiken maar smeerwortelgier.  Bij de overige vruchtgewassen zou je de jonge plantjes wat brandnetelgier kunnen geven voor het bladgroei, maar ook hier weer zou ik eerder smeerwortelgier gebruiken.  Daarin zit naast stikstof een nog grotere dosis kalium in.  Kalium helpt heel erg bij de bloem- en vruchtzetting van je planten.  Met enkel stikstof van het brandnetelgier riskeer je veel te veel blad en veel te weinig vruchten.

Brandnetelgier gebruiken
Utilisation du purin d’orties

Crucifères

Net als bij bladgewassen kun je bij koolplanten heel goed brandnetelgier gebruiken.  Zeker bij bladkolen zoals boerenkool, savooikool, rode kool, witte kool en spitskool kun je los gaan met je aftreksel van brandnetels.  Bij de bloemkolen en broccoli‘s kun je ook de plant opvoeden met brandnetelgier.  Wanneer de kolen zich beginnen vormen stop je best met gier geven.  Zo focust de plant zich niet op het aanmaken van blad maar van de bloem (bloemkool of broccoli).  Ook bij spruitjes die eigenlijk kleine bladkooltjes zijn kun je all the way gaan met brandnetelgier.

Pommes de terre

aardappelen genieten in hun vroege fase van brandnetelgier voor de aanmaak van blad maar ook hier zou ik net als bij de vruchtgewassen voor smeerwortelgier gaan gezien daar ook de broodnodige kalium in zit die de aardappelen nodig hebben.

Conclusion

Zo nu weten jullie heel wat meer over de gratis meststof die makkelijk zelf te maken is, brandnetelgier.  Maar weet dat een moestuinbodem meer is dan voedingsstoffen.  Ook humus, mineralen en organisch materiaal is belangrijk in de moestuin.  Je kunt er alles in lezen in mijn gratis Ebook.

Vond je dit een interessant en waardevol artikel, overweeg dan zeker om je moestuinspullen in onze webwinkel aan te kopen.  We leveren snel en hebben een uitstekende service.

Veel succes, vreugde, lekker eten en plezier in de moestuin gewenst

Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Dans mon potager

 

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *